duminică, 24 iulie 2011

Tyulenovo: deep water solo, snorkeling

De foarte mult timp imi doream sa ajung la Tyulenovo fascinat de ceea ce vedeam in pozele altora. Asa ca intr-o vineri din iulie, i-am dat batai intr-acolo. Eu, Ciprian (zis Manea), Catalin frate cu Ciprian si Monica. Dupa ce-am trecut vama in Bulgaria, am mai mers vreo 25-30 km, am mai consultat niste bulgari din Shabla si iata am ajuns la Tyulenovo. Impresionant sat de pescari cu 2 hoteluri mici mici si frumoase, si o faleza de stanca inalta de 10-15 m, cat vezi cu ochii. Am facut un gratar, ne-am cazat langa masina, respectiv pe stanci Ciprian, si am asteptat sa vina dimineata. Ne-am deplasat spre locul stiut din poze la podul de stanca si stanca inalta din mare, si am coborat la apa. Acolo am inceput rapid sa inotam, sa ne cataram pe stanci si sa mai si sarim de pe la inaltimi de 5-6 metri in locuri indicate de un frate conational. Apoi am mers cu Ciprian spre stanca cea mare din mare, si ne-am aruncat si de acolo de pe la 7 metri. N-am avut tupeu sa sarim de sus. Locul s-a umplut de romani, de bulgari fiecare distrandu-se ba cu plaja, ba cu inotul, ba cu snorkelingul, cu cataratul, cu tiroliana. Nenumarate oportunitati.
De catarat eu n-am catarat foarte mult, dar am urcat un traseu pana intr-o grota, din care puteai sa iesi printr-un tunel intr-o zona si mai accesibila unde urcai pe faleza sus. Ciprian s-a catarat cel mai mult dintre noi. Apa e curata ca de cristal, si se vad pietrele pe fund la aprox. 7m.
Cat despre sarituri trebuie sa fii foarte atent pe unde sari, ca e plin de pietre si unele sunt la mare adancime fara sa fie vreo problema, iar altele sunt destul de la suprafata si poti sa mori daca te lovesti de ele sau sa te ranesti grav. Preferabil sa vezi inainte sarind pe cinevare care stie, sau sa incepi prograsiv cu inaltimea. Apa trebuie sa fie adanca de cel putin 4m cam la 10m de inaltime saritura. E obligatoriu sa umbli incaltat deoarece sunt pietre in apa si calci pe ele, au muchii ascutite si scoici. Noi ne-am taiat in genunchi, talpa, palme etc. Pana la plecare am reusit sa ma arunc si de pe faleza de la vreo 12 metri.
La snorkeling e superb. Sub apa sunt crabi, pesti, scoici, melci, anemone si stancile in anumite locuri sunt scufundate ca un canion.










O iesire superba care a meritat tot. Multumim lui Dumnezeu pentru oportunitate si ca ne-am intors sanatosi acasa!

Un comentariu:

Tyulenovo spunea...

Very nice fotos, I see you a had pleasant holidays near Tyulenovo